Sko som giver plads til dine tæer

træningsmåtte airex

Er der plads til tæerne i dine nuværende sko?

Dit fodtøj danner rammen for dine fødder. Er der ikke plads nok til tæerne, så kan de enten lave hul i skoen eller folde sig sammen.

Folder tæerne sig sammen er der lagt op til en række lidelser som hælsporer, hallux valgus storetå og achillesene irritation.

Det sker ikke i fodformede sko, som er kendetegnet ved at du får plads til tæerne, så de kan bevæge sig frit.

Sko med plads til tæerne (uden stødabsorbering)

Er der ikke plads nok til tæerne, så kan de enten lave hul i skoen eller folde sig sammen. Folder tæerne sig sammen bliver din understøttelse dårligere – og så ender du spontant med vægt på hælene. Absolut ikke hensigtmæssigt, hvis du har hælspore. Løsningen er sko med plads til tæerne. I sko med plads til tæerne er der ergonomisk rammer for at tæerne kan spredes. Enten vil fødderne begynde at ændre bevægemønster spontant eller også skal du i gang med en træning af tæerne. 

Barefoot sko er betegnelsen for sko, som har tre egenskaber –  de giver plads til dine tæer, beskytter dine fødder mod skarpe genstanden fra underlaget og forstyrre kroppens bevægemønster mindst muligt. Det vil sige, at der er ingen stødabsorbering i skoen. Har du brug for det, mens du har hælspore må du tilføre skoene et stødabsorberende indlæg. Skoene som er vist på billedet er barefoot sko fra Vivo Barefoot. 

Webshoppen “Mærkbare” er fyldt med sko, hvor der er plads til tæerne.

Så det er et godt sted at start, hvis du ønsker sunde fødder.

Du finder følgende skomærker hos Mærk bare

Viviobarefoot, Xero shoes, Groundies, Bundgaard, Leguano, Affenzan, Aylla, Skinners, Ahinsa, Tikki, Bosky, Knitido, Be Lenka, Bohempia

Sko med plads til tæerne (med stødabsorbering)

Kategorien af fodformede sko med stødabsorbering tager udgangspunkt i, at en fod er opbygget asymmetrisk og det skal tilgodeses i skoens opbygning. Er dit gangmønster præget af hårdt hælisæt vil stødabsorptionen reducerer stødet når du rammer med foden i underlaget.

Ulempe er, at mange års brug af sko med symmetriske skosnuder forstyrre hjernes evne til at bruge det naturlige gangmønster. Med stødabsorberende så vil du gøre det sværere for hjerne at genlærer et gangmønster uden hårdt hælisæt. Dermed risikerer du at fortsætte med eksempelvis en gang med “hårdt hæl i sæt” og dermed overbelastning af foden. 

Fodformet sko i kategori med stødabsorption er skomærker som Topo (løbesko) og Altra (løbesko)

Webshoppen “Sygeplejebutikken” har også sko med plads til tæerne.

Dog skal du her være opmærksom på, at ikke alle asymmertriske sko giver plads til at storetåen kan strækkes uden aksebrud.

Eksempelvis vil Birkenstock skabe et let tryk yderst på storetåen, som forstyrre bevægelsen af storetåen.

Andre skomærker med plads til tæerne

Altra (løbesko), Topo (løbesko), Lems (barefoot), Solerunner (Barefoot), Naturefootware, Tadeevo (Barefoot), Jaco (hverdagssko), Leguano (Barefoot), Joe Nimble (Barefoot), Naturalista (Barefoot), Duckfeed (hverdagssko), Rohde (hverdagssko), Ambre (hverdagsko), Mukishoes (barefoot). Froddo (børn), Filii (Børn), Zeazoo (børn), Haflinger (børn), blifestile (børn), Baby bare (børn)

Guideline skostørrelser for børn

Str. Alder
17-22    0-1 år
23-24    2 år
25-27    3-4 år
28-30    5-6 år
31-33     7-8 år
33-35     9-10 år
35-37     11-12 år
38-41     12+ års

Guide til skostørrelser (Leguano)